Mi a SpaceBuzz Program?

10-12 éves gyerekek számára, az iskolai oktatásba illeszkedő STE(A)M oktatást támogató program, melynek során a gyerekek megismerik a világűrt, a Föld bolygót, klíma- és környezetvédelmi szemléletük felelősségteljessé válik, kommunikációs és együttműködési képességeik, valamint kreativitásuk fejlődik.

Bővebben a SpaceBuzz programról

 

Mi az a STE(A)M?

 

Ehhez előszőr a STEM-et kell megérteni. A STEM egy angol mozaikszó, a Science, Technology, Engineering, Mathematicsszavakból. Magyarul használatos az MTMI rövidítés, a mérnöki, természettudományi, matematikai és informatikai szavak rövidítéseként. Mindkettő a reál területek összefoglaló neve. A STE(A)M lényege, hogy a STEM tantárgyakat integráljuk nem STEM tantárgyakkal (All, azaz mind) és így alakul ki az oktatási anyag. (Például a matematikát a történelemmel stb.)

Hogyan történik az oktatás?

Az oktatás során, 12 leckén/küldetésen, valamint egy VR űrutazásom keresztül, a gyerekek ismereteket szereznek a világűrről, a Naprendszerről, bolygónkról, a Földről, a minket körülvevő élő- és élettelen környezetről és annak állapotáról. Az oktatás lényeges részét képezi azon lehetőségek bemutatása, hogy mit tehetnek a diákok a klíma- és környezetvédelem terén.

A programnak 3 fázisa van:

  1. Repülést megelőző űrhajós képzés: 1. – 6. küldetés teljesítése
    1. a tananyag megérkezik azosztályba;
    2. megkezdődik az offline és online elemeket tartalmazó oktatás.
  2. A virtuális űrutazás során missziós tapasztalatszerzés: űrkabin/űrhajó érkezése, beszállás a járműbe, SpaceBuzz start.
  3. Repülést követő aktivitások: az utazók sajtótájékoztatója, ahol megosztják tapasztalataikat iskolatársaikkal,  inspirálják szüleiket, rokonaikat és barátaikat a szerzett egyedi tapasztalatokkal, megosztják azokat  (online módon)  más iskolákkal. 7. -12. küldetés teljesítése.

Repülést megelőző űrhajós képzés

Virtuális űrutazás

Mennyibe kerül ez az iskoláknak?

Semennyibe, a SpaceBuzz Program nemzetközi, nonprofit alapon szerveződik. A részvétel az iskoláknak ingyenes.

Hol tart most a projekt?

Nyertes Erasmus+ pályázat eredményeként és lelkes támogatóinknak köszönhetően, mára már az ország legkülönbözőbb területeiről, több mint 80 iskola, 5300-nál több tanulója érintett az ingyenes, de regisztrációhoz kötött, élményalapú, speciális STE(A)M oktatási programban, több mint 170 felkészített tanár irányításával.

Mik a tervek?

Amennyiben a források (EU-s támogatás, állami költségvetési keretek, pályázatok, adományok stb.) lehetővé teszik, valamennyi magyar gyerek számára elérhetővé válhat határon innen és túl a SpaceBuzz oktatási program.

Mi az értelme, célja a programnak?

Legalább három:

  1. A klíma- és környezetvédelem napjaink egyik legjelentősebb problémája. A program eredményeként a jövő generációjának gondolkodása felelősségteljesebbé válik.
  2. A STEM pályaválasztók száma jelenleg csökkenő tendenciát mutat, így már ebben a korban inspiráljuk a gyerekeket a STEMirányába.
  3. A jövő nemzedékének tudását gyarapítja, kommunikácíós, együttműködési és kreatív készségüket fejleszti.